Kada koferi sami putuju

Priča o koferima
Kada se osvrnem na svoja putovanja, uviđam da mi koferi nisu uvek bili dobri saputnici. Dešavalo se da nam se ne podudare putanje, vreme polaska i dolaska, pa ni odredište. U svakom od njih putovali su i moji snovi. Bilo je velikih i malih, skupih i jeftinih, šarenih i jednobojnih snova i kofera.

U Madridu je moj cvetni džambo ostao bez desnog točka, i to baš na ulazu u metro na putu za aerodrom. Morala sam ga da vozim kroz podzemne hodnike samo na levom točku, pridržavajući desnu stranu da se ne bi vukao po podu. Na momente sam ga teglila obema rukama iza sebe, dok su se prolaznici okretali za mnom začuđeni zvukom trenja plastike i mermera. Usput sam strepela koliko će me koštati prekoračenje težine i već videla kako na ček-inu moram da se odreknem nekoliko kila svoje madridske prošlosti. U njega je stala cela moja godina na španskom: nepročitane knjige (pročitane su bile lakše), ljubičasto ćebe, pamučna posteljina sa novobeogradskog buvljaka, baletanke za salsu, patike za trčanje, sandale za madridske letnje noći, beležnice za mesečne troškove… i još tri kamare svega potrebnog, ali i nepotrebnog, što je ipak moralo sa mnom da krene i da se vrati… Kada sam ga na aerodromu na oooo-ruk! prebacila na elektronsku vagu i ugledala 31.4, od dozvoljenih 32 skljokala sam se na metalnu pregradu pokretne trake i s nevericom netremice posmatrala tri spasonosne cifre.girl holding suitcases, head to toe

Veliki crni kofer doslovno se raspao kada sam ga raspakovala po drugom dolasku u Madrid. Jadničak! Od njega je ostala samo metalna konstrukcija: celo plastično ojačanje pretvorilo u moje očajanje. Rastezao se kao harmonika. Ali zato su mu točkići ostali dovoljno jaki za skejt. Brže-bolje sam kupila novi da bi sa njim stigli i sveži snovi.

Jedan omanji, jednostavan i ozbiljan poput carinskih službenika, ostavila sam na Barahasu drugarici jer nije odgovarao dimenzijama ručnog prtljaga. Pre toga sam se upustila u raspravu sa zaposlenima na šalteru jer je kompanija dozvoljene razmere smanjila samo šest dana pre mog polaska. Bilo je to najbrže prepakivanje snova u mom životu! Kofer je stigao nekoliko meseci kasnije, onda kada sam zaboravila šta sam u njemu ostavila.

Imala sam sreću da se moj omiljeni plavi kofer samo jednom izgubi pri promeni leta. Čekala sam dva dana da ga pošalju iz Frankfurta. Tamo nikad nisam bila, ali jesu moji putujući snovi, tako da sam Franfurt ipak upisala na svoju mapu sveta.

Isti kofer zaboravila sam u prelepoj grčkoj nedođiji i čekala punih 47 dana da mi se vrati. Eto tako. Zaboravila sam ga i onda objašnjavala zbunjenim licima kako je i to moguće. Zaboraviti kofer. Jednostavno, nije mi se išlo kući. Deo mene produžio je boravak, ali snove sam ponela sa sobom.

Nedavno sam prvi put putovala bez kofera. Ali ne i bez snova. Sve što mi je bilo potrebno stavila sam na leđa, kao krila, i sa poznatim ljudima uputila se u nepoznati grad. I tamo ostvarila još jedan san. Sada znam da snovi mogu stati i u džepove.

Želiš da pratiš moja putovanja sa snovima u koferima? 🙂 Zaprati blog, ostavi svoju imejl adresu i najnoviji tekstovi će ti redovno stizati u inbox!

5 komentara

 1. Milica · · Odgovor

  Kao neko ko cesto putuje, slatko sam se nasmejala i pronasla u situacijama. Kakooooo spakovati sve uspomene u kofere? Nikako. A i sta ako nam se ti isti koferi zagube? Pa svakako je najbolje cuvati uspomene na ovaj nacin. Prenesene na papir, ili u ovom slucaju na blog:):):) sjajno. Iscekujem naredne pustolovine.:)

  Sviđa mi se

  1. Hvala! I ja se radujem novim koferima i iščekujem nove uspomene vredne čuvanja, odnosno pisanja! 😉

   Sviđa mi se

 2. Milica · · Odgovor

  Ovo se zove pozitivan pristup stvarima 🙂 Uspela si da stresnu situaciju pretvoris u krajnje zanimljivu i duhovitu 🙂

  Jedva cekam svaki tvoj post 🙂

  Sviđa mi se

  1. Hvala! 🙂 Sada kada su mi koferi mnogo lakši prisećam se onih teških sa osmehom… 😉 Uskoro stiže i novi post!

   Sviđa mi se

 3. Ma veš u jedan džep, pasoš i pare u drugi i sve OK 🙂

  Liked by 1 person

Ostavite komentar, volela bih da čujem vaše mišljenje

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: